Anbiplein

Ga naar desktop versie Inloggen

Model- schenkingsovereenkomst door Belastingdienst beschikbaar gesteld

3 februari 2014


Per 1 januari 2014 zijn periodieke giften die zijn vastgelegd via een schenkingsovereenkomst tussen de gevende en ontvangende partij fiscaal aftrekbaar. De drempel voor de schenker om de gift vast te leggen in een notariĆ«le overeenkomst is hiermee weggenomen.

De Belastingdienst heeft recentelijk model-schenkingsovereenkomsten op haar site beschikbaar gesteld (voor zowel een periodieke gift in geld als in natura). Bovendien is er een formulier 'Betalingsvolmachtop de website van de Belastingdienst te vinden om periodieke gift in geld automatisch naar de ANBI over te maken.  


De overeenkomst dient door de schenker te worden ingevuld, ondertekend en opgestuurd naar de betreffende ANBI. De ANBI vult de overeenkomst aan met onder meer een zogenoemd transactienummer. In de toelichting van de Belastingdient op de overeenkomst is beschreven dat het transactienummer een (uniek) nummer is waaronder de ANBI de overeenkomst heeft opgenomen in haar administratie. Het transactienummer dient minimaal 1 en maximaal 15 cijfers te hebben. De ANBI dient zelf een transactienummer te bedenken.

De ANBI houdt een afschrift van de overeenkomst in haar administratie en stuurt tevens de schenker een ingevuld exemplaar retour voor haar administratie. Op verzoek van de Belastingdienst moeten beide partijen de overeenkomst kunnen overleggen.

 

© 2021 alle rechten voorbehouden ANBIplein | Development by Downwood design

Top Desktop versie